Gőte Farm
Üdvözöllek

Az oldal a tűz hasú gőtékkel, azon belül is leginkább a kínai tűz hasú gőtékkel foglalkozik. Ha érdekelnek ezek az apró állatok, neked is van, esetleg szeretnél párat, jó helyen jársz. Gőte Farm, minden a gőtékről egy helyen!

 
Navigáció

 
Tűzhasú Gőték

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Chatbox

 
Cserék

YouYou

 
Látogatók
Indulás: 2016-02-27
 
Információk

 

 

Cím: Gőte Farm

Host: GPortal

Admin: Imori

Téma: Kínai tűzhasú gőték

Nyitás: 2016. 02. 28.

E-mail: gotefarm@freemail.hu

 

 

css by Efruse@glamour-factory.gportal.hu

 

Ismertető

Magyar elnevezés: Kínai tűzhasú gőte ( Van Japán változat is ) , törpe tűzhasú gőte, tűzgőte

Angol elnevezés: Oriental fire-bellied newt, Dwarf fire-bellied newt, Chinese fire bellied newt

Tudományos neve: Cynops orientalis

 

Rendszertani besorolás:

Ország: Állatok ( Animalia)

Törzs: Gerinchúrosok ( Chordata )

Altörzs: Gerincesek ( Vertebrata )

Osztály: kétéltűek ( Caudata )

Alrend: Salamandroidea

Család: Szalamandrafélék ( Salamandridae )

Nem: Cynops

Faj: C. orientalis

Természetvédelmi státusz: Nem fenyegetett!

Semmiképpen ne vigyetek haza befogott egyedeket! Összekeverhető más, hazánkban is honos fajjal, mely természetvédelem alatt áll!

 

Eredeti élőhely: Közép és Kelet Kína. Kína Jiangsu, Zhejiang, Jiangxi, Anhui és Hubei tartományaiban őshonos. Főleg tavak, rizsföldek, vízgyűjtők és folyók közelében található meg.

Átalakulás: Mint a többi gőte, a tűzhasú is kétalakú. Átválthat teljes szárazföldi életmódra, persze ez nem egyik napról a másikra következik be. Többnyire, ha sokáig van szárazföldön akkor kiszárad, de némelyik túlél és átalakul szárazföldivé. Az átalakulás nem törvényszerű. A fogságban tartott egyedek többnyire vízi életmódot folytatnak.

Kinézet: A maga 6-10 centiméteres hosszúságával a Cynops szalamandranembe tartozó legkisebb gőtefaj. A nőstények többnyire nagyobbak, teltebbek a hímeknél. Színe fekete vagy sötétbarna, esetleg szürkés, hasán pedig narancssárga vagy vörös foltok találhatóak, nevét is erről kapta. Egyes egyedeknél a narancssárga szín megjelenik a farok végének tetején is egy vékony csíkban. Oldalain végigfut 1-1 világos pontokból álló mintázat, mely alig látható. Farka oldalról lapított, lekerekített végződéssel. Bőre sima, apró szemcsékkel. Első végtagjain négy, míg a hátsókon öt új található. Gyakran keverik össze a Japán tűzhasú gőtékkel hasonló színük és méretük miatt.

A japán tűzhasú gőte bőre göröngyösebb, erősebb a textúrájú és a farka vége hegyes. Hasa alján nagyobbak a fekete foltok, mint a kínaién. Maga az állat is nagyobb egy kicsit, a felnőtt példányok, 10-12 centire nőnek. Japánból származnak, ahogy a nevük is mutatja.Japánban, a Hondo, Shikoku és Kyushu, valamint néhány kisebb távoli szigeteken élnek a helyi patakokban, tavakban, víztározókban és gyakorlatilag bárhol, ahol állóvíz van. Minden egyéb tulajdonságban megegyeznek a kínai tűzhasú gőtékkel.

A kínai tűzhasú gőték közepesen mérgezőek: Különféle mérgezőanyagokat választanak ki a bőrükben. Ez azonban nem jelent veszélyt az emberekre, hacsak nem nyelik le az egész állatot. Szóval senki se egyen gőtét!!! Kézmosás a gőte érintése után mindenképp ajánlott, hiszen ez jelentősen csökkenti a mérgezés veszélyét.

Élethossz: Szakszerű tartás mellett kb. két-három év után lesz ivarérett a gőte és még legalább ennyi ideig él. A természetben akár jóval több, mint 10 évig is elélhet. A 20 év egy nagyon felső határ, igen ritka esetekben. Az öregedésnek nem mutatják az emlősöknél megszokott jeleit, amikor eljön az ideje, egyszer csak abbahagyják az evést és pár hét alatt elpusztulnak.

Forrás: Imori, Wikipédia, Fire belly newt forum

 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!